Landscape -Lampu hiasi pokok halaman


Peralatan lama boleh diubah suai bagi menyerikan sambutan Aidilfitri

PELITA panjut moden diletakkan
di celah pokok.

LUSA, umat Islam akan menyambut Aidilfitri dalam suasana ceria dan bergaya. Lazimnya, hari-hari terakhir Ramadan adalah masa paling sibuk sama ada menghias rumah atau menyediakan kuih muih untuk hidangan tetamu.

Ada yang mencantikkan dan mengubahsuai bahagian dalam dan luar rumah dengan cat baru, menukar perabot, langsir, malah tidak kurang menyusun meja, bekas kuih dan bunga plastik untuk menyerikan kediaman.

Dalam ghairah menghias rumah, halaman jangan dilupakan kerana ia menjadi laluan tetamu sebelum menuju ke dalam rumah. Apa gunanya hiasan dalaman cantik tetapi, halaman diabaikan.

PERABOT diletakkan
di tengah laman
untuk tetamu bersantai.


Suasana malam Ramadan pasti ceria dengan hiasan lampu panjut atau lampu neon yang berkelip-kelip di halaman rumah. Bagi yang mempunyai halaman luas terutama di kampung, tiada masalah memasang lampu panjut.

Bagaimanapun, bagi mereka yang mendiami taman perumahan, keupayaan melakukannya mungkin agak terba-tas kerana ruang yang sangat terhad dan juga faktor keselamatan yang perlu diambil kira.

Ada yang menggantikan panjut tradisional dengan panjut elektrik yang memberikan cahaya seperti lampu kelip-kelip, kerana seboleh-bolehnya suasana Ramadan di kampung ingin tetap diwujudkan.

Diperbuat daripada buluh, ia menampilkan imej semula jadi yang sesuai dengan pelbagai jenis tumbuhan sedia ada dan sesuai diletakkan di sudut-sudut tertentu halaman. Sama ada disusun berangkai atau satu persatu ia tetap memberikan sentuhan menarik.

Pengarah Urusan Enrich Focus Sdn Bhd, Maznah Ariffin, berkata lampu panjut boleh diletakkan di celah pokok dan pelita digantung pada pagar bagi mereka yang mempunyai halaman terhad terutama rumah teres.

Bagaimanapun, katanya, bagi mereka yang menyalakannya, jangan diletak berhampiran pokok agak tinggi kerana api yang dihasilkan boleh menyebabkan daun terbakar dan merosakkan pokok.

Malah, seminggu sebelum lebaran adalah masa sesuai untuk menyusun ruang tamu dan halaman rumah supaya sedap mata tetamu memandang.

“Bagi pemilik kediaman yang mempu-nyai kawasan terhad dan tiada idea menghias halaman, tidak perlu gusar kerana dengan peruntukan kecil ia boleh direalisasikan dengan syarat menggunakan hiasan sedia ada.

Maznah berkata, dalam soal memberikan suasana Aidilfitri di bahagian luar rumah apa yang diperlukan hanya sedikit kreativiti.

“Tidak perlu membuat tambahan atau mengeluarkan perbelanjaan yang banyak, memadai menggunakan pokok sedia ada di halaman untuk menaikkan seri suasana, di samping memberikan sedikit tambahan kepada objek hiasan halaman yang sedia ada.
BATU disusun di tengah laman bagi
mewujudkan kelainan.

“Oleh kerana hari raya dikaitkan dengan kad raya, lampu kelip-kelip dan ketupat, peralatan sebegini boleh digunakan untuk menyemarakkan pergola yang lazimnya hanya digantung bunga.

“Tambah menarik jika lampu itu mempunyai hiasan ketupat kerana ia menyerlahkan lagi sambutan hari raya dan menyemarakkan suasana pada waktu malam,” katanya.

Jika mempunyai perabot taman yang lama, beliau berkata, ia boleh dicantikkan dengan mengecatnya semula dan diletakkan di halaman bagi tetamu yang inginkan suasana santai sambil menikmati angin malam.

Maznah berkata, dengan peruntukan kurang RM800, hiasan sebegini bukan saja menaikkan suasana tetapi juga memberikan sedikit warna kepada persekitaran yang banyak dikuasai warna hijau.

No comments:

Search This Blog

Loading...